Bamya tohumunun faydaları: Kuru bamya tohumu nasıl kullanılır, bamya tohumunu kiler kullanamaz?

Bamya bitkisi açıldığında içinden çıkan minik çekirdekler doğru şekilde kurutulduklarında bamya tohumları olarak ortaya çıkmaktadır. Bamya tohumunun sağlığa olan faydaları için ayrı, zayıflamaya sağladığı kolaylıkları için ayrı tercih edilmektedir. İşte, kuru bamya tohumu nasıl kullanılır ve bamya tohumunun faydalarına ilişkin tüm merak edilenler!

BAMYA TOHUMU NEDİR?

Bamya bitkisinden elde edilen bamya tohumu, magnezyum, folat, A, C, K ve B6 vitaminlerini barındırır. Ayrıca zayıflamayı destekleyen bamya tohumu vücuda sağladığı pek çok yarar sayesinde içeriği zengin sebzeler arasında yerini almakta.

Aynı zamanda beyin hücrelerinin canlı kalması ve yenilenmesine yardımcı olan bamya tohumu, içeriğindeki B vitamini sayesinde unutkanlığı da önlemede etkili olmakta. Bamya tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı savaşmasında önemli rol oynar.

BAMYA TOHUMU NASIL KULLANILIR?

-Kahveyle demlenerek tüketilebilir. Bamya tohumu öğütülüp kavrulduktan sonra Türk kahvesi gibi pişirilerek tüketilebilir.

-Suyu içilebilir. Tohumlar sabaha kadar suda bekletilir, daha sonra kaynatılarak çıkan suyu tüketilebilir.

-Macun halinde tüketilebilir. Bamya tohumları toz haline getirilip bal ve zeytinyağı ile

karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışım her gün 1 çay kaşığı olarak tüketilebilir.

-Tohumu direk hap niyetine su yardımı ile yutarak tüketebilirsiniz.

BAMYA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Mideyi asitliğini düzenler ve korur.

Karaciğeri korumaya yardımcı olur. 

Kolon kanserinin önler.

Lif oranı yüksek bir gıda olduğu için tok tutar ve kilo vermede yardımcıdır.

Vücudun kan şekeri oranını düzenler. 

Antioksidan özelliği var. 

Hafızayı kuvvetlendirir ve zihni açar. 

İnsülin duyarlılığını artırır. 

Kabızlığı gidermeye yardımcıdır ve sindirimi düzenler. 

Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.

Astım ve bronşit gibi hastalıkların iyileşme sürecine destek olur. 

BAMYA TOHUMU YUTMANIN ZARARLARI

Bamya, yüksek miktarda oksalat içermektedir. Böbrek taşı gelişiminde ana faktör kalsiyum oksalattır. Oksalat oranı yüksek gıdalar, bazı kişilerde böbrek taşı riskini artırabilir. Aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir, bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Hamilelik ve gebelik dönemindeki etkileriyle alakalı yeterince bilgi bulunmamaktadır. Hamile veya hamilelik şüphesi taşıyanlar doktor kontrolünde kullanması önerilir. Alerjik bir bünyeye sahipseniz bamyaya alerjiniz olabilir bu yüzden yine mutlaka doktorunuz bilgisi dahilinde tüketmenizde fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir